Uusia lainapaikkoja vuonna 2017

Muistatteko ajan kymmenen vuotta sitten, kun joka kadunkulmassa oli pikavippimainoksia? Vippaa satanen, saat sen helposti kännyviestillä… Tällaisia? Sitten media täyttyi huolestuneista asiantuntijoista, jotka ennusti kasvavaa luottohäiriöisten määrää ja ihmisille valtavia talousvaikeuksia. Etenkin nuorista oltiin huolissaan.

Kymmenessä vuodessa kuva on muuttunut paljon. Pikavipit kaikkosivat muutamassa vuodessa, nyt ne on ihan out of season. Nuoret eivät velkaantuneet kovin pahasti, vaan osaavat edelleen käyttää rahaa kohtuullisen fiksusti. Vippimarkkinoita vaivanneet rikolliset hyväksikäyttäjät hävisivät heti, kun alaa alettiin tosissaan säännellä. Ja hyvä niin.

Nyt netistä saatavista nopeista ja vakuudettomista pikalainoista on tullut ihan tavallinen ja erittäin tarpeellinen osa normaalia kuluttajamarkkinaa. Ne toki tukevat meidän velkaan perustuvaa systeemiä, mutta toisaalta ne edesauttavat ihmisten itsenäisyyttä. Ei tarvitse enää astella pankkiin lakki kourassa. Normaaleilla tuloilla saat 500 euron lainan nopeasti muutamalla klikkauksella netistä.

Uudet lainapaikat 2017

Viime vuosina nettilainat ovat edelleen muuttuneet. Kun katsoo millaisia lainoja on tarjolla esim Uusilaina.fi listauksessa, näyttää siltä, että koko systeemi on muuttunut avoimemmaksi, reilummaksi ja yhteistyökykyisemmäksi. (toki niitä arveluttavia lainoja ja firmoja löytyy edelleen) Viimeisten parin vuoden aikana Suomen markkinoille on tullut muutamia etenkin ruotsalaisia ja norjalaisia toimijoita, jotka ovat tervehdyttäneet olennaisesti kotimaisia pienlainamarkkinoita.

Yks merkittävä oli Bank Norwegian. Toinen merkittävä oli ruotsalainen Lendo ja kolmas tuli tänä vuonna, norjalainen Komplett Bank. Vuoden 2017 uudet lainapaikat löydät Uusilaina.fi sivuston jutusta.

Komplett Bank on siitä erityinen pankki, että siellä ei ole lyhennyspakkoa, asiakas voi päättää maksaa pelkkiä korkoja. En tiedä on laina-ajalla lopulta limiittiä vai jatketaanko sitä aina vain kuin ruotsalaisten asuntolainoja. Tästä tavasta ollaan oltu huolissaan erityisesti Takuusäätiössä.

Mikä on tilanne nyt?

Muutos on kuitenkin omasta näkökulmasta kaiken kaikkiaan todella positiivinen. Maksuhäiriöiden määrä ei ole tänä vuonna enää kasvanut, nuorilla asiat on ihan hyvin hanskassa. Ongelmaryhmät ovat noin 30 vuotiaat miehet sekä juuri eläköityvät ihmiset. He kuluttavat paljon, ottavat kulutusluottoja erilaisiin hyödykkeisiin ja reissuihin. Uskon, että ylilyöntien jälkeen ihmiset oppivat kyllä itselleen sopivan kuluttamisen tavan, myös kokonaiset kansaryhmät oppivat.

Juuri eläköityvät ja eläköityneet ovat sodan eläneiden lapsia, kasvoivat jälleenrakentamisen jälkihuumassa. Kaikesta piti säästää, oli niukkaa ja tiukkaa, eikä varsinkaan kukaan saanut mitään erityistä itselleen. Ehkä tuo ikäluokka sisäisti puutteen niin läpikotaisin, että heidän täytyy paikata tuota puutetta edelleen haalimalla itselleen kaikkea tavaraa ja materiaa. Mitä mieltä olette?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *